Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

ΦΡΑΟΥΛΕΣ.... γλυκό του κουταλιού

Λοιπόν σήμερα θα μιλήσουμε για τα  ΓΛΥΚΑ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ...

Πάντα είχαν ξεχωριστή θέση στην κουζίνα  των μαμάδων μας και στην συνέχεια και στην δική μας..!!
Ήταν και είναι το γλύκο που πάντα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να σε βγάλει από την δυσκόλη θέση .

Θα ξεκινήσουμε με τις Φράουλες μιας και λογώ Καλοκαιριού υπάρχουν άφθονες..και είναι κρίμα να μην φτιάξουμε  ''Γλυκό του κουτάλιου '' και την Μάρμελαδα '' μας....για να συνοδεύουμε το Πρωινό μας τον Χειμώνα.......
Ας πάμε και στην συνταγή μας.....
Σε 'ολα σχεδόν τα ''γλυκά του κουταλιού'' προσέχω την ποσότητα του νερού και της ζάχαρης..
Ζάχαρη υπολογίζω τα 2/3 από το βάρος του φρούτου και το νερό εξαρτάται το ΄'φρούτο'' αν έχει πολύ νερό ,τότε προσέχω και την ποσότητα..


                                   ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ Φράουλα..



                                                      ΥΛΙΚΑ


  • 1 κιλό φράουλες
  • 600 γρ.ζάχαρη..
  • 1/2 κούπα χυμό λεμονιού
  • νερό δεν βάζω (εξηγώ στην εκτέλεση)
                                                             ΕΚΤΕΛΕΣΗ



Αφού λοιπόν έχω πλύνει τις Φράουλες ξεκινάω να τις βάζω μαζί με την ζάχαρη σε στρώσεις
στην κατσαρόλα..Ζάχαρη-Φράουλα μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μου..




Αυτό το κάνω το βράδυ και   ο λόγος είναι γιατί θέλω να βγάλουν οι Φράουλες τα υγρά τους..
Την επόμενη μέρα ξεκινάω να βράσω τις Φράουλες...
Ξεκινάει το βράσιμο...και στην συνέχεια αρχίζουμε να ξαφρίζουμε το γλυκό μας..







Όταν τελειώσουμε το  ξάφρισμα σβήνουμε την φωτιά και με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τις Φράουλες σιγά-σιγά  από την κατσαρόλα μας..και αυτό γιατί δεν θέλουμε να λιώσουν οι Φράουλες..



Στην συνέχεια βάζουμε πάλι το σιρόπι μας να βράσει....


Και να δέσει....

 Έπειτα βάζουμε πάλι τις Φράουλες  στην κατσαρόλα μας για το τελικό στάδιο του λεμονιού..



Ρίχνουμε και το λεμόνι μας και αφήνουμε 5 λεπτά να βράσουν και μετά αποσύρουμε από την φωτιά..
Έχουμε ήδη αποστειρώσει τα βάζα μας  και τα  γεμίζουμε με το γλυκό μας...
Αφού τα γεμίζουμε ,αφήνοντας λίγο κενό  από το καπάκι τα γυρίζουμε ανάποδα και τα αφήνουμε μέχρι να παγώσουν...
Τα αποθηκεύουμε  στο ψυγείο ή εκτός..



                                                      ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.....!!! 

Παρατηρήσεις..
-Την αποστείρωση των βάζων την κάνω στο φούρνο (αφού έχει ζεσταθεί ο φούρνος τοποθετώ τα βάζα στην σχάρα του φούρνο βρεγμένα και τα αφήνω  για 10 λεπτά περίπου,δηλαδή μέχρι να στεγνώσουν τα βάζα από τα νερά..
-Για να δούμε αν έδεσε το σιρόπι μας ,ρίχνουμε σε ένα πιατάκι σταγόνες και αν κάθονται στο πιάτο και δεν απλώνουν τότε το σιροπάκι μας έχει δέσει....



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου