Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

ΚΑΡΠΟΥΖΙ γλυκό κουταλιού






Καρπούζι ..ένα φρούτο που τίποτα δεν πάει χαμένο ...(γλυκό κουταλιού,μαρμελάδα και γρανίτα)
Σήμερα θα κάνουμε γλυκό του κουταλιού...νόστιμο και τραγανό -τραγανό.

ΥΛΙΚΑ


  •  1 κιλό καρπούζι
  •  800γρ ζάχαρη
  •  1 κουτ.σουπ.ασβέστη
  •  αρμπαρόριζα ή βανίλια
  •  3 ποτήρια νερό
  •  χυμό από μισό λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αφαιρούμε την κόκκινη ψίχα του καρπουζιού και κρατάμε την λευκή σάρκα του..Στην συνέχεια κόβουμε ανάλογα την προτίμηση μας την σάρκα του καρπουζιού σε μέγεθος δακτύλου ή τετράγωνα ,όχι όμως λεπτές..να έχουν λίγο πάχος..
Σε μια λεκάνη ,την οποία έχουμε γεμίσει με νερό διαλύουμε τον ασβέστη και τοποθετούμε το καρπούζι..βάζουμε από πάνω ένα πιάτο για να είναι η ψίχα όλη μέσα στο νερό.
Αφήνουμε για 4-5 ώρες και σταδιακά ανακατεύουμε γιατί ο ασβέστης κάθετε στον πάτο της λεκάνης..
Ο ασβέστης μας βοηθάει στο να γίνει το γλυκό μας τραγανό......
Αφού βγάλουμε το γλυκό από  τον ασβέστη,ξεπλένουμε πολύ καλά .. σε μια κατσαρόλα έχουμε βράσει νερό και ρίχνουμε   μέσα το γλυκό μας  για να πάρει μία βράση..
το  στραγγίζουμε και επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά..
Βάζουμε το νερό και την ζάχαρη να πάρουν μία βράση , τοποθετούμε το καρπούζι και το αφήνουμε να βράσει 10-15  λεπτά, το σβήνουμε και το αφήνουμε  7-8 ώρες μέσα στο σιρόπι.

Υστερα το ξανά βράζουμε  και το αφήνουμε πιο πολλές ώρες(μια νύχτα θα ήταν  το ιδανικότερο..)
Την επόμενη λοιπόν μέρα τελειώνουμε το γλυκό μας.Βάζουμε πάλι να  βράσει και να δέσει το σιρόπι του..προς το τέλος προσθέτουμε το λεμόνι και το αρωματικό..
Έχουμε αποστειρώσει τα βάζα μας και όπως είναι ζεστά ,τα γεμίζουμε με το γλυκό μας,τα κλείνουμε  πολύ καλά και τα γυρίζουμε ανάποδα(τα αφήνουμε έτσι μέχρι να παγώσουν)
Τέλος τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο ή σε χώρο όχι ζεστό..




ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ 

  • Τα  βάζα τα αποστειρώνουμε είτε βράζοντάς τα ,είτε στο φούρνο.
  • Στην κατσαρόλα αφού έχουμε βάλει το νερό μέχρι το σημείο για να τα σκεπάζει.βάζουμε στον πάτο της,μία πετσέτα .και αυτό για να μην μετακινούνται τα βάζα και σπάσουν.
  • Στον φούρνο,αφού τον  έχουμε προθερμάνει στους 100 βαθμούς,έχουμε βρέξει τα βάζα με νερό ,τα βαζουμε στον φουρνο και τα αφήνουμε μέχρι να στεγνώσουν..
  • Το μόνο που χρειάζεται να προσέξουμε είναι  το καρπούζι να έχει χοντρή σάρκα.
  • Εγώ τα αποθηκεύω πάντα στο ψυγείο και αυτό  γιατί διατηρούνται αρκετό  χρόνο( 1 χρόνο σίγουρα) από προσωπική εμπειρία.. 
  • Για να δούμε αν έχει δέσει το σιρόπι μας,στάζουμε σταγόνες πάνω σε  ένα πιατελάκι.Όταν η σταγόνα δεν απλώνει  τότε το σιρόπι μας έχει δέσει..
  • Αν τώρα δέσουμε πάρα πολύ το σιρόπι μας ρίχνουμε λίγο νεράκι και βράζουμε μέχρι να έχουμε το σωστό αποτέλεσμα..και αυτό γιατί αν το σιρόπι είναι πολύ βρασμένο τότε σίγουρα το γλυκό μας θα ζαχαρώσει..
  • Και αν  κάποια φορά ζαχαρώσει εννοείται ότι δεν το πετάμε το γλυκάκι μας,απλά το βάζουμε στην κατσαρόλα μας  και αφού προσθέσουμε λίγο νερό το ξανά βράζουμε  και είμαστε μια χαρά..
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου