Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Μαρμελάδα Σύκο...




Κάθε Καλοκαίρι η μαρμελάδα Σύκο εχει την τιμητική της....νόστιμη ,πλούσια γεύση και  άρωμα ειδικά αν είναι και από το κτήμα σας...

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό σύκα
500 γρ. ζάχαρη (επειδή τα σύκα ήταν αρκετά γλυκά βάζω πιο λίγη ζάχαρη)
2 ξύλα κανέλας
2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού


Διαλέγουμε ώριμα και  γερά σύκα ..
Τα πλένουμε πολύ καλά και με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε την φλούδα,το κοτσανάκι και το μπρος μέρος τους.

Τα ξεφλουδίζουμε..Τα κόβουμε σε  κομμάτια και τα βάζουμε σε κατσαρόλα αφού βάλουμε ζάχαρη-σύκο ,ζάχαρη -σύκο μέχρι να τελειώσει το φρούτο....


Τα ετοιμάζω από το προηγούμενο βράδυ και τα αφήνω όλη την νύχτα και μέχρι το πρωί έχουν βγάλει τα υγρά τους...
Δένω την κανέλα σε τούλι και την βάζω μαζί με το σύκο..
Βάζουμε τη μαρμελάδα μας σε δυνατή φωτιά  και μόλις αρχίσει να βράζει ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα..
Χαμηλώνουμε ελαφρά τη θερμοκρασία..Προσέχουμε να μη πιάσει και  όσο αρχίσουν να μαλακώνουν τα σύκα, τα κόβουμε με την κουτάλα  σε πιο μικρά κομμάτια.
Αν δημιουργηθεί αφρός τον αφαιρούμε με ένα κουτάλι...
Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει...θέλει γύρω στα 50 λεπτά..
Προς το τέλος χαμηλώνουμε και άλλο γιατί πετάγετε επικίνδυνα… Λίγο πριν την κατεβάσουμε προσθέτουμε το λεμόνι και αφού πάρει μια δυο βράσεις την αποσύρουμε από το μάτι...
Αφήνουμε για κανένα μισάωρο και γεμίζουμε  τα αποστειρωμένα μας βάζα...
Τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν .
Διατηρείται για ολόκληρο το χρόνο....


     ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

  •   Μπορούμε να την αρωματίσουμε με αμπερόριζα ή με βανίλια.
  • Μετά το άνοιγμα του βάζου, διατηρούμε τη μαρμελάδα στο ψυγείο..





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου